مرکز اقتصاد دایره ای اتاق بازرگانی صربستان اجلاس اقتصاد دایره ای بالکان غربی را در پایان ماه می در بلگراد برگزار می کند تا نمایندگان شرکت ها و تصمیم گیرندگان با موضوعات روز در این زمینه در سطح جهانی، منطقه ای و محلی آشنا شوند.
موضوع اقتصاد "دایره ای" چقدر حیاتی است، شاید به بهترین شکل داده های سازمان جهانی کار (ILO) نشان دهد که حدود 23 میلیون نفر در سن کار بین سال های 2000 تا 2015 به دلیل عوامل انسانی جان خود را از دست داده اند. آلودگی محیطی.
اگرچه منابع طبیعی امکان زندگی با کیفیت بالا را فراهم می کند و در عین حال تمام نیازهای مدرن را برآورده می کند و پیشرفت فناوری امکان بهره برداری سریع از این منابع و اقتصاد قوی را فراهم می کند، این امر منجر به پیامدهای منفی متعددی برای کره زمین و انسان شده است.
«تولید و مصرف امروزی عمدتاً براساس یک سیستم خطی عمل میکند، که در آن محصولات در طول زنجیره تأمین حرکت میکنند و به محل دفن زباله ختم میشوند. برخی از منابع طبیعی غیر قابل تجدید هستند، مانند سوخت های فسیلی. برآوردها نشان می دهد که اجرای اصول اقتصاد دایره ای مصرف آنها را تا 49 درصد در سال 2030 و 71 درصد در سال 2042 کاهش می دهد."
پوتنیک خاطرنشان می کند که حتی منابع طبیعی تجدیدپذیر نیز نمی توانند با میزان مصرف انسان همگام شوند زیرا سیاره زمین تقریباً به 1.5 سال نیاز دارد تا آنچه را که در یک سال مصرف می کنیم احیا کند.
اصول اساسی اقتصاد دایره ای مربوط به طراحی استفاده مجدد از زباله، نگهداری محصولات و مواد در حال استفاده، کاهش آلودگی و بازسازی سیستم های طبیعی است.
پوتنیک خاطرنشان میکند: «بهکارگیری این اصول، اثرات منفی زیستمحیطی و اجتماعی اقتصاد خطی را خنثی میکند و در عین حال تضمین میکند که نسلهای آینده از کمبود منابع در نتیجه عادتهای مصرف فعلی ما رنج نخواهند برد».
وی بیان می کند که در حال حاضر تنها 9.1 درصد اقتصاد جهان دایره ای است و این بدان معناست که تا دستیابی به تغییرات مورد نظر راه زیادی در پیش داریم.
پوتنیکوا توضیح می دهد که اگر در نظر بگیریم که 80 درصد تأثیر یک محصول بر محیط زیست در مرحله طراحی آن مشخص می شود، واضح است که تولیدکنندگان بیشترین مسئولیت را به دوش می کشند. با این حال، مصرف کنندگان نیز نقش مهمی دارند زیرا آنها به طور قابل توجهی در تولید زباله هایی که به محل های دفن زباله ختم می شود، مشارکت می کنند.
در سال 2018، اتحادیه اروپا هدفی را برای دستیابی به 65 درصد از بازیافت زباله های شهری تا سال 2035 تعیین کرد که از جمله پیش بینی می کند که تمام بسته بندی های پلاستیکی تولید شده و همچنین 70 درصد سایر زباله های بسته بندی قابل بازیافت هستند.
افزایش سالانه 5 درصدی نرخ بازیافت میتواند باعث افزایش متوسط اشتغال 0.1 درصدی در سطح جهانی یا 11 درصدی در بخش انرژیهای تجدیدپذیر شود. برآوردها نشان می دهد که به لطف فناوری های جدید با انتشار کربن کم، تا سال 2030 حدود 65 میلیون شغل جدید در کره زمین ایجاد خواهد شد.